0 Läs mer >>

Kryddig Räksoppa med Chilipasta

Ingredienser (1 portion)

3 skalade jätteräkor
300g kyckling eller grönsaksbuljong
100g stråsvamp
100g lätt krossat citrongräs, hackat i 2,5cm bitar
2g korianderrot
2 msk fisksås
2 msk limejuice
3 strimlade kaffir limeblad
1-2 lätt krossade piri piri chilifrukter
5 korianderblad
1 msk chilipasta
100g kondenserad mjölk

Tillagning: 1. Koka buljongen och tillsätt citrongräset och korianderroten. Fortsätt koka i några minuter. 2. Sila bort ingredienserna. Häll tillbaka buljongen i grytan och tillsätt stråsvampen. 3. Lägg i räkorna och vänta tills det kokar för fullt. Häll då i fisksåsen och limebladen. 4. Tillsätt limejuicen och chilin. Servera soppan i en skål. Dekorerar med korianderbladen.

Tips:
För att fisksåsen ska bli smakrik ska den tillsättas i kokande soppa.
För att limejuicen ska bli smakrik ska den tillsättas efter att soppan tagits bort från plattan.

Förberedelser: 20min
Tillagning: 20min
Totalt: 40min

Kryddig räksoppa med ...

1 Läs mer >>

Sushi - Makirullar

Ingredienser sushiris (2 portion)

5 dl sushiris
1,2 liter vatten
1 tsk salt
2 msk vitvinäger
1 msk olja
(Alternative mirin, eller följ anvisningar på förpackningen)

Tillagning: Koka upp vattnet och häll ner övriga ingredienser. Låt koka tills vattnet kokat in i riset. Ca 20 minuter. Låt svalna.

Ingredienser

sushi blad
valfri innehåll

Tillagning: Lägg ut noriarket på bordet alternativ sushimatta. Bred ut ett tunt lager ris. Lägg i valfri ingredienser närmst dig och rulla hela noriarket. Låt noriarken stå någon halvtimma. Skölj en vass kniv i kallvatten och skår 1 cm tjock skiva. Skär upp rullen med 1 cm mellanrum. Skölj kniven ofta under kallvatten för att undvika att det fastnar på kniven.

Servera med wasabi, inlagd ingefära (gari) och japansksoja (kikoman).

Sushi makirullar

0 Läs mer >>
 

Kokosmjölksoppa med Kyckling och Ingefära

Ingredienser: (1 portion)

150g kyckling skuren i lagom stora bitar
50g skivad färsk ingefära
100g strimlat och lätt krossat citrongräs
100g stråsvamp
250g kokosmjölk
100g kyckling buljong
3 msk limejuice
3 msk fisksås
2 strimlade kaffir limeblad
1-2 krossade piri piri chilifrukter
3 korianderblad

Tillagning: 1. Koka upp kyckling buljongen och kokosmjölken på svag värme. Tillsätt ingefäran, citrongräset, kycklingen och svampen. När soppan börjar koka, smaksätt med fisksås. 2. Vänta tills kycklingen är färdig, och tillsätt sedan limebladen och chilin. Ta av grytan från plattan och häll i limejuicen. Dekorera med korianderbladen.

Tips:
Koka på låg värme. För hög värme gör att oljan i kokosmjölken separerar från resten och flyter upp till ytan.
Om du använder mogen ingefära, ta lite mindre.
Limejuice blir mer smakrikt när det tillsätts efter grytan flyttas från värmen.
För en mildare smak, använd mindre chili.

Förberedelse: 10min
Tillagning: 20min
Totalt: 30min

 

Kokosmjölk med kyckli...

0 Läs mer >>

Stekt ris med kyckling


Ingredienser:
2 msk olivolja
50 g cashewnötter
1 knippe salladslök
1 morot
2 kycklingfiléer, stekta, strimlade
100 g frysta ärter
450 g kokt ris
2 tsk soja
2-3 tsk fiskolja

Tillagning. 1. Koka riset och ställ sedan undan. 2. Hetta upp oljan i en wok. Lägg ner nötterna och fräs tills de blivit gyllenbruna. Häll ner i en skål och lägg åt sidan. 3. Skär salladslöken i strimlor och strimla morötterna. Woka grönsakerna i 3-5 minuter. 4. Stek kycklingen och lägg i tillsammans med ärtorna. När allt är wokat lägg i riset. 5. Smaksätt till sist med fiskolja och soja. Rör runt en liten stund. Om man vill smaksätta lite mer kan man ställa fram sötsur sås eller chilisås och äta till. Men går även mycket väl utan några såser.

Stekt ris med kycklin...

1 Läs mer >>

Kryddig Biff med Glasnudelsallad

Ingredienser: (1 portion)

200g kokade glasnudlar
100g grillad biff
20g torkade räkor, krispigt friterade
4 hackade vitlöksklyftor
1 strimlad lök
2-3 thailändska chili, tunna skivor
2 hackade thailändska selleristjälkar
2 msk fisksås
2 msk limejuice
5 körsbärstomater i halvor
1 msk hackade koriander
4 tsk kyckling buljong
5 korianderblad

Tillagning: 1. Grilla biffen tills den är färdig. 2. Blanda glasnudlarna, kyckling buljongen och biffen med vitlöken, löken, chilin, sellerin, fisksåsen, limejuicen och tomaterna i en skål. Tillsätt mer kyckling buljong om salladen är för torr. Provsmaka och tillsätt mer fisksås och limejuice om du tycker att det behövs. 3. Lägg upp på en tallrik, strö över räkorna och dekorera med korianderbladen.

Tips:
Blötlägg nudlarna i kallt vatten i 10 minuter och låt dem runna av före tillagning. Lägg nudlarna i en sil och spola varmt vatten. När nudlarna är kokta, lägg dem genast i kallt vatten i några minuter och låt dem sedan rinna av genom en sil. Blanda med de andra ingredienserna när det är färdigt att servera.
För att hålla grönsakerna (t.ex. tomat, lök och selleri) färska ska du lägga i dem sist.
Om du vill kan du lägga krossade jordnötter.

Förberedelse: 20min
Tillagning: 10min
Totalt: 30min

Kryddig biff med glas...

0 Läs mer >>

Papayasallad

Ingredienser: (1 portion)

200g strimlad papaya

4 vitlöksklyftor

2 piri piri chilifrukter

40g körsbärstomater i halvor

30g långbönor, hackade i 2,5cm bitar

2 msk rostade jordnötter

1 msk fisksås

1 ½ msk limejuice

10 g torkade räkor

20g palmsocker

2 stjälkar vattenspenat

¼ vitkålshuvud, hackat i stora bitar

 

Tillagning: 1. Krossa vitlöken och chilin grovt i en mortel. Tillsätt långbönorna, de rostade jordnötterna och de torkade räkorna. Krossa grovt igen. Smaksätt med palmsocker, fisksås och limejuice. Rör i den strimlade papayan och tillsätt körsbärstomaterna. 2. Servera med färsk vattenspenat, vitkål och långabönor.

 

Tips:

-       För att hålla papayan färsk, tvätta hela frukten och blötlägg den i 30 minuter innan du skalar den. Lägg överbliven papaya i kylskåpet.

-       Om du inte har en mortel kan du blanda ingredienserna i en bunke och servera.

-       Vid jordnötsallergi kan du använda mandlar eller cashewnötter istället.

-       Papayasallad serveras ofta tillsammans med grillad kyckling och ångat klibbris.

 

Förberedelser: 20min

Tillagning: 5min

Totalt: 25min

Papaya sallad

0 Läs mer >>
 

Mapo tofu

Ingredienser: (4 portioner)

400g färsk tofu
1 salladslök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sichuanpeppar
1 msk matolja
1 tsk sesamolja
2 msk chiliolja
2 msk torkade chilipulver
100g köttfärs
3 dl vatten
1 msk kinesisk ljus sojasås
3msk chilibönpasta
Salt


Tillagning. 1. Skär tofun i 2-3 centimetersbitar. Koka tofun i ca 3 minuter. Låt dem rinna av.
2. Finhacka vitlöken. Salladslöken hackas i lite större bitar.
3.
Hetta upp en wokpanna med matolja och sesamolja. Låt Sichuan pepparn ligga en minut i den heta oljan för att ge smak. Separera pepparkornen från oljan och släng dem.
4. Tillsätt chiliolja och hetta upp igen. När oljan precis börjat ge ifrån sig rök, lägga i chilipulver, hackad vitlök och köttfärs. Stek på hög värme.
5. När det är halvfärdigt, tillsätt vatten, soja och bönpasta. Fortsätt steka tills dess att blandningen börjar bli påtagligt aromatisk.
6. Lägg i tofubitarna och blanda försiktigt med såsen. Sänk värmen och låt sjuda i 3-5 minuter, eller till dess att såsen börjat tjockna.
7. Lägg i hackade bitar av salladslök och blanda. Smaka av med salt.
Servera med ris.

Mapo Tofu

0 Läs mer >>
 

Banh xeo - Vietnamesiska crepes

Ingredienser: (2-3 portioner ca 6 crepes)

Ingredienser: (2-3 portioner ca 6 crepes)

200g rismjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 tsk gurkmeja
400ml kokosmjölk
lite solros- eller rapsolja

Sås:
Saft från 1 lime (ca 40ml)
1 ½ msk sesamolja
1 msk rårörsocker
1 msk vinäger
1 msk söt soja alt. ljus soja
2 tsk riven färsk ingefära
½ röd chili, finhackad (justera mängden chili beroende på dess styrka)
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk salt

Fyllning:
ca 300g fast tofu, eller färdig friterad
1 stor morot, skalad
1 liten kålrabbi, skalad
4 salladslökar
2 dl färsk koriander, bara bladen
2 dl färsk mynta, bara bladen
100g skalade splittrade mungbönor (ca 4 nävar)
100g enokisvamp

Tillagning. 1. Börja med smeten. Blanda ihop rismjöl, ägg, salt och gurkmeja i en stor skål. Tillsätt kokosmjölken långsamt under snabb vispning för att undvika klumpar. Smeten ska vara relativt tunn, som grädde. Tillsätt mer vatten eller kokosmjölk om smeten blir för tjock. (Smeten sväller när den vilar, så att du kan behöva tunna ut den innan du börjar grädda pannkakorna). Låt smeten vila.
2. För att göra såsen vispa ihop samtliga ingredienser. Låt stå i minst 10 minuter.
3. Förbered därefter grönsakerna. Skär kålrabbin och moroten i tunna stavar, ca 5 cm långa. Riv isär svampen. Skiva salladslöken diagonalt. Plocka loss örtbladen. Skär tofun i mindre tärningar.
4. När du är redo att servera pannkakorna värm en stor stekpanna, ca 22 cm i diameter. Låt den inte bli rykande het. Tillsätt lite olja och häll 1/6 av smeten i mitten av pannan. Virvlar runt pannan så att smeten täcker hela botten. När undersidan har blivit gyllenbrun och sidorna knapriga vänd pannkakan och grädda den andra sidan. Stjälpa upp pannkakan och håll den varm i en ugn medan du steker de övriga.
5. Stek tillslut tofun snabbt i lite olja.
6. Lägg en varm pannkaka på varje tallriken. Lägg ett berg med grönsaker, örter och tofu på ena halvan. Ringla över sås och vik över den andra pannkaks-halvan. Toppa med ytterligare några skedar sås.

Vietnamesisk crepes

0 Läs mer >>
 

Kyckling och Cashewnötter med Char Siu sås

Ingredienser: (4 portioner)

400g kycklingfilé
50g rostade cashewnötter
1 grön paprika, skär i bitar
1 tsk sesamolja
2 msk Lee Kum Kee Char Siu Sås
1 msk vatten
Salt


Tillagning. 1. Marinera kycklingen och låt dem vara i 15 minuter. 2. Stek kycklingen i 2 msk olja tills nästan klar. Lägg paprika och Lee Kum Kee Char Siu sås. Rör om tills kycklingen är klar. Smaka av med salt. Lägg i cashewnötter.

Servera med ris.

Kyckling och cashewnö...

0 Läs mer >>
 

Vietnamesiska friterade vårrullar

Ingredienser:

1,5 dl vermiceller, kokta
1,5 dl taro, eller sötpotatis
1,5dl vitkål
1,5dl morot
1,5 dl shitakesvamp, finstrimlade
1,5 dl lök, finstrimlade
1 paket rispapper
1 äggula(or)
1,5dl nötkött, fläskkött eller kyckling
5dl olja, till fritering
peppar
salt

Tillagning. 1. Använd helst rispapper av vietnamesisk typ, som är runda och lite sega. Eller frysta vårrulledeg.
2. Blanda alla grönsaker och ev. kött i en skål, krydda.
3. Använd ett och ett halvt rispapper per vårrulle, lägg halvan ovanpå det hela pappret. Lägg fyllningen på det dubbla pappret. Rulla ihop till en rulle, se till att du viker in sidorna medan du rullar.
4. Häll ca 2 cm olja i wokpanna eller tjockbottnad kastrull. Värm. Du kan testa värmen genom att stoppa ner en ätpinne av trä i oljan, om det bubblar är värmen bra.
5. Lägg vårrullarna med skarven nedåt i pannan. Vänd efter ett par minuter. Stick med en vass kniv på några ställen i vårrullarna så tillagas de bättre, särskilt om du har kött i dem.

Lägg vårrullarna att droppa av på ett par ätpinnar eller hushållspapper.

Vietnamesiska fritera...

0 Läs mer >>
 
 
Wokade äggnudlar

Ingredienser: (4 portioner)

300g äggnudlar
400g skalade tiger räkor
Ingefära, fin hacka
Salladslök skär i små bitar

Kryddblandning:
2msk mörk sojasås
1 msk svamp sojasås
2 tsk sesamolja


Tillagning.
1. Lägg äggnudlar i kokande vatten enligt anvisningarna på förpackningen eller tills de är mjuka. Töm och sätta på en servering tallrik.
2. Woka räkor och ingefära i 2 msk olja.
3. Lägg i salladslöken och blanda väl. Häll på toppen av äggnudlar. Rör i kryddblandning och servera med grönsallad.

Wokade äggnudlar

0 Läs mer >>
 
 
  
Blandade Grönsaker med Sur Curry

Ingredienser (1 portion)

5 skalade jätteräkor
80g långbönor, hackade i 2,5cm bitar
80g blomkål, skuren i lagom stora bitar
 
100g vitkål, hackade i 2cm stora kuber
40g sur currypasta (gaeng som)
500g grönsaksbuljong eller vatten
4 msk tamarindjuice
15g palmsocker
2 msk fisksås

Tillagning: 1. Skölj räkorna noggrant och ta bort den mörka strängen från dem. Koka upp grönsaksbuljongen (eller vattnet) och tillsätt currypastan.
2. När soppan kokar ordentligt, häll i grönsakerna i följande ordning: blomkål, långbönor och vitkål.
3. Smaksätt med palmsockret, tamarindjuicen och fisksåsen, se till att allt löser upp sig.
4. Tillsätt räkorna och koka en liten stund.

Tips: - Fisk kan användas som ett alternativ till räkor.
Fisk och skaldjur blir snabbt färdigkokt och för att det ska hålla sig färskt och saftigt ska det därför bara kokas en kort stund och sedan serveras.
Förbered de torra och tåliga ingredienserna först, som blomkål och långbönor, följt av bladgrönsaker som t.ex. vitkål.

Förberedelse: 15min
Tillagning: 30min
Totalt: 45min
 

Blandade grönsaker me...